Terminy siewu warzyw dla poszczególnych gatunków różnią się nie tylko ze względu na ich upodobania co do np. temperatury czy nasłonecznienia, istotny jest także sposób w jaki je wysiewamy – bezpośrednio do gruntu czy z rozsady. Sprawdź, kiedy i jakie warzywa siać do gruntu, na rozsadę lub uprawiane pod osłoną (w inspekcje, tunelu foliowym, szklarni). Zobacz kalendarz siewu warzyw popularnych w Polsce.
Podane terminy siewu mają charakter orientacyjny i mogą się nieco różnić, w zależności od odmiany danego warzywa.
Warzywa wysiewane bezpośrednio do gruntu
W pierwszej kolejności wysiewamy te warzywa, których siewki są odporne na niskie temperatury. Istotne jest, aby wysiewać je w odpowiednim terminie, ponieważ warzywa te źle znoszą późny siew – wydają mniejsze plony lub nie plonują wcale. Dłuższy dzień oraz wyższe temperatury powodują u nich wypuszczanie kwiatostanów, ponadto są bardziej narażone na ataki szkodników.
Warto wiedzieć: niektóre warzywa mają krótki okres wegetacyjny i są odporne na chłód, dzięki czemu można je siać na wiosnę i jesień, aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów. Dotyczy to zarówno warzyw uprawianych z rozsady, jak i tych sadzonych do gruntu, np.: sałata, rzodkiew, rzodkiewka, szpinak.
Terminy siewu warzyw do gruntu
- ? Bób marzec – I połowa kwietnia (IV)
- ? Burak ćwikłowy – II połowa kwietnia / I połowa maja (zbiór letni), II połowa maja / początek lipca (zbiór jesienny)
- ? Burak liściowy kwiecień
- ? Cebula – I połowa kwietnia
- ? Cukinia – II połowa maja
- ? Dynia – II połowa maja
- ? Groch – cały marzec, I połowa kwietnia
- ? Kabaczek – maj
- ? Koper – II połowa kwietnia, sierpień
- ? Marchew – marzec, kwiecień, maj, czerwiec
- ? Ogórek – maj
- ? Pietruszka – marzec, I połowa kwietnia
- ? Rukola – kwiecień, sierpień
- ? Rzepa – marzec, I połowa kwietnia
- ? Rzodkiew – marzec, kwiecień (najlepiej I połowa)
- ? Szczaw – kwiecień
- ? Sałata masłowa – II połowa marca, I połowa kwietnia
- ? Szczypiorek – kwiecień, lipiec, sierpień
- ? Szpinak – marzec, I połowa kwietnia

Terminy siewu warzyw są różne ze względu na metodę wysiewu i upodobania roślin
Terminy siewu warzyw uprawianych z rozsady
Uprawa z rozsady pozwala uzyskać wcześniejsze zbiory, umożliwia uprawę warzyw pochodzących z cieplejszych krajów, gdzie okres wegetacyjny jest dłuższy, a także zapewnia ciągłość plonów w przypadku roślin, które mają krótki okres wegetacji a ich sadzonki można dosadzać w trakcie uprawy (tak jest np. w przypadku sałaty).
Kalendarz siewu warzyw z rozsady
- ? Bakłażan – marzec
- ? Brokuł – luty, marzec
- ? Bób – II połowa lutego, I połowa marca
- ? Cebula – luty, marzec
- ? Dynia zwyczajna – maj
- ? Kabaczek – maj, czerwiec
- ? Kalafior – luty, marzec
- ? Kalarepa – koniec lutego, marzec, czerwiec
- ? Pomidory – marzec
- ? Por – II połowa stycznia, luty, marzec (zbiór późny)
- ? Szpinak – I połowa kwietnia
- ? Sałata masłowa – marzec, początek kwietnia
Niektóre gatunki warzyw ciepłolubnych w naszych warunkach klimatycznych daje się uprawiać wyłącznie w ten sposób. Są to np.: pomidory, papryka, seler, kalafior czy kapusta. O tym, jak przygotować taką rozsadę, przeczytasz tutaj:
Rozsada warzyw na parapecie w lutym – jak zacząć?
Terminy siewu warzyw uprawianych pod osłonami
Uprawa pod osłonami typu szklarnia czy inspekt nie tylko umożliwia uprawę warzyw, które wolą cieplejsze klimaty, lecz także pozwala przedłużyć sezon wegetacyjny.
Kalendarz siewu warzyw pod osłoną
- ?Bakłażan – marzec, kwiecień
- ? Brokuł – marzec, kwiecień
- ? Cebula – marzec
- ? Dynia zwyczajna – kwiecień
- ? Kabaczek – kwiecień
- ? Kalarepa – luty, marzec
- ? Kapusta głowiasta – marzec, kwiecień
- ? Ogórek – kwiecień, maj
- ? Papryka – marzec, kwiecień
- ? Pomidory – marzec, kwiecień, maj
Sprawdź także: uprawa warzyw pod osłonami