Kompost nie bez powodu jest nazywany “czarnym złotem ogrodników”. Dzięki niemu w prosty i naturalny sposób możesz wzbogacić glebę w cenną próchnicę. Z czego zrobić kompost? Jakie resztki organiczne można wykorzystać do wyprodukowania domowego nawozu organicznego?
Zarówno w ogrodzie, jak i w domu znajdziemy mnóstwo naturalnych odpadów, które możemy wykorzystać do produkcji domowego nawozu. Z czego zrobić kompost? Z jakich resztek organicznych otrzymamy bogaty w próchnicę nawóz? Oto kilka pomysłów, których być może nie znałeś.
Kompost z liści
Z suchych liści zrobisz nie tylko odżywczy kompost, lecz także uchronisz swoje rośliny przed mrozem. Na jesień przykryj nimi rabaty z kwiatami lub rozłóż je wokół krzewów. Na wiosnę dodaj liście do kompostownika. Zanim to zrobisz, postaraj się je udeptać możesz je też pociąć kosiarką do trawy – dzięki temu szybciej zaczną się rozkładać.
Jakie liście kompostować? Odpowiednie będą liście z drzew i krzewów owocowych oraz z gatunków drzew ozdobnych, np. grab, brzoza, klon, jesion, topola, wiąz, lipa itp.
Jakich liści nie kompostować? Unikaj kompostowania liści: dębu, orzechu czy kasztanowca. Zawierają one dużo garbników roślinnych oraz zbyt małą ilość azotu w stosunku do ilości węgla, co spowalnia proces kompostowania nawet do trzech lat.

Kompost z liści: Trzeba wziąć pod uwagę gatunki drzew, z których wybieramy liście do kompostu.
Kompost z trocin
Kompostować możemy zarówno trociny z drzew iglastych (potrzebują krótszego czasu rozkładu na składniki przyswajalne przez rośliny), jak i z drzew liściastych (w ich przypadku proces będzie dłuższy). Warto jednak zrobić nawóz z trocin, ponieważ jest on źródłem wartościowej próchnicy.
Na co trzeba zwrócić uwagę? Nie należy dodawać do pryzmy zbyt dużej ilości trocin. Trzeba wymieszać je z innymi składnikami kompostu. W przeciwnym razie spowolnią proces. Do kompostowania nie wolno użyć trocin z drewna poddanego konserwacji, ze względu na obecność szkodliwych związków chemicznych.
Kompost z bananów
Banany i ich skórki są świetnym dodatkiem do pełnowartościowego kompostu. Dlaczego? Szybko rozkładają się pod wpływem wysokiej temperatury (temperatura rozkładających się resztek roślinnych w kompoście wynosi od 20 do 40℃) i zawierają dużo potasu. Dzięki temu przyspieszają rozkład pozostałych elementów. Jeśli zdecydujesz się dodać banany lub ich skórki do swojego nawozu, pamiętaj, żeby je wcześniej pokroić.

Kompost z bananów: taki rodzaj kompostu będzie zawierać dużą ilość potasu i użyźni glebę w Twoim ogrodzie.
Kompost z torebek herbaty
Liście herbaty mają w sobie dużą ilość składników odżywczych, w tym kwas taninowy, który poprawia jakość ziemi. Herbaciany kompost zawiera około 4% azotu i 0,5% fosforu. Kwas w herbacie skutecznie przyspiesza powstawanie próchnicy. Dzięki kwasowi taninowemu rozwijają się również bakterie, które wzbogacają humus.
Co się stanie z torebką po herbacie? Naukowcy dowodzą, że większa część torebek po herbacie ulega rozkładowi biologicznemu, ponieważ produkuje się je z abaki, czyli włókna wydzielanego z pochew liściowych banana manilskiego.
Jak sprawdzić czy torebki po herbacie nadają się do kompostu? Po prostu, podpalić brzeg torebki. Jeśli poczujemy zapach tworzywa sztucznego, a podpalona powierzchnia zacznie się topić, torebka jest syntetyczna. W innym wypadku możemy użyć naszych torebek z herbatą do kompostowania.
Kompost z popiołu drzewnego
Nawóz z popiołu zawiera niezbędny dla roślin potas, fosfor, wapń oraz mikroelementy. Nie zawiera azotu, gdyż jest on uwalniany do atmosfery w procesie spalania drewna. Na co trzeba zwrócić uwagę przy dodawaniu popiołu do kompostu? Należy obniżyć pH w kompostowniku, bo popiół ma odczyn zasadowy – przynajmniej 10 pH.
Jak obniżyć pH w kompostowniku? Wystarczy dodać do niego resztki organiczne, które go zakwaszą, takie jak: igły z drzew iglastych, kora drzewna, szyszki.

Kompost z popiołu: Pamiętaj, że używając popiołu w kompoście trzeba uzupełnić ilość azotu. Możesz to zrobić przez dodanie obornika.
Kompost z trawy
Kompost z trawy ma w sobie dużo azotu w formie amonowej, co sprzyja szybszemu rozkładaniu się resztek pokarmowych w kompostowniku i pomaga rozwijać się roślinom w fazie wzrostu. Polecamy używać go z innym rodzajem materiału kompostowego, ponieważ nawóz z trawy wydziela nieprzyjemny zapach i ogranicza ilość powietrza w kompostowniku.
Przeczytaj osobny artykuł o kompostowaniu trawy. W nim dowiesz się, jak układać warstwy kompostowe z trawy i jak przyspieszyć cały proces.
Czego nie używać do kompostu?
- – zadrukowanego papieru, kolorowych gazet,
- – kości i resztek mięsa,
- – liści i owoców, które zaatakowała choroba;
- – skórek cytrusowych: mogą zawierać szkodliwe środki chemiczne;
- – igieł i pędów cisa (zawierają trujący alkaloid – taksynę),
- – liści dębu, olchy i orzecha włoskiego ( zawierają garbniki hamujące rozwój innych organizmów),
- – chwastów, które wydały już nasiona; (należy je kompostować zanim zaczną wydawać nasiona),
- – gotowanych odpadków kuchennych, które gniją (to przyciągnie gryzonie),
- – solonych i tłustych odpadów, ponieważ sól i tłuszcze spowalniają rozkład resztek organicznych,
- – chleba i makaronów, bo rozwiną się grzyby pleśniowe.
Szybsze kompostowanie
Co przyspieszy proces kompostowania? Polecamy użycie w 100% naturalnego preparatu bakteryjnego – Biokomposter. Nie tylko skutecznie ułatwi rozkład resztek. Dzięki zawartym w preparacie mikroorganizmom oczyści kompost z chorobotwórczych bakterii i usunie nieprzyjemny zapach z kompostownika.
Sprawdź:
Jak zrobić kompost z trawy?
Jak samemu zbudować kompostownik?
Dlaczego rośliny potrzebują fosforu?
Lubisz ekologiczne i sprawdzone rozwiązania? Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco: