PL EN
piątek, 19 października 2018

Jak przygotować kompostownik do zimy – poradnik

Jak przygotować kompostownik do zimy – poradnik

Prace kończące sezon w naszych ogrodach trwają. Nadszedł czas, żeby zastanowić się, jak przygotować kompostownik do zimy. W kompostownikach przyroda nie odpoczywa: nadal trwają w nich procesy biologiczne, które zdecydują o jakości gotowego na wiosnę kompostu. 

Natura potrafi działać w masie kompostowej nawet pomimo zimowych warunków pogodowych. Jakie procesy zachodzą w trakcie kompostowania? Bakterie mezofilne i termofilne uwalniają energię w postaci ciepła, dlatego temperatura w kompostowniku znacząco wzrasta. To pozwala utrzymać proces kompostowania nawet w ciągu zimnych dni. Dzięki temu na wiosnę szybciej uzyskamy przerobiony kompost.

Co możemy zrobić, żeby wzmocnić te naturalne procesy? Mamy dla Was wskazówki, które pozwolą prawidłowo zadbać o kompostownik przed nadejściem zimy.

Jak przygotować kompostownik do zimy?

1. Regularne uzupełniaj materiał kompostowy

Aby podtrzymać proces uwalniania ciepła w kompostowniku należy systematycznie dokładać materiału do przekompostowania. Idealnie nadają się do tego spadające liście, z których musimy oczyścić nasz trawnik oraz rozdrobnione kawałki gałązek. W okresie zimy warto dodawać do kompostownika resztki kuchenne – podtrzyma to odpowiednią temperaturę w kompostowniku. Jednak trzeba pamiętać, że nie wszystkie odpady nadają się do kompostownika. Sprawdź:

Co można kompostować? 

2. Dostarczaj odpowiednią ilości wody

Dostarczanie do masy kompostowej odpowiedniej ilości wody, jest jednym z podstawowych zabiegów, który ochroni ją przed zimowym mrozem. Trzeba zaznaczyć, że aktualnie panuje susza, w związku z tym należy zadbać o odpowiednie nawodnienie naszych kompostowników.

Pamiętajmy o właściwej wilgotności masy kompostowej: nie może być zbyt sucha, ponieważ woda podtrzymuje życie mikroorganizmów i dżdżownic, których obecność w pryzmie jest niezbędna. Z kolei zbyt duża ilość wody będzie powodować gnicie materiału kompostowego i nie otrzymamy wartościowego nawozu.

jak-przygotowac-kompostownik-do-zimy-nawadniaj-kompostownik

Jak przygotować kompostownik do zimy: pamiętaj o nawadnianiu kompostownika –  jeśli przez dłuższy czas nie ma opadów to bakterie i mikroorganizmy zamierają.

3. Ogranicz utratę ciepła

Ważnym zabiegiem, o którym trzeba pamiętać, jest ograniczenie utraty energii z kompostownika. Możemy zrobić to na kilka sposobów. Jednym z nich są specjalne zawory uszczelniające w kompostowniku, które należy zamknąć, jeśli temperatura obniży się poniżej 5℃.

Jeśli nasz kompostownik ich nie posiada, można go przykryć: całkowicie lub częściowo. Pomocna będzie w tym np. plandeka bądź folia bąbelkowa. Pamiętajmy, że okrycie kompostownika powinno być łatwe w zdejmowaniu – chcemy przecież regularnie dokładać materiału kompostowego.

Można wybrać również ekologiczną alternatywę i przykryć kompostownik grubą warstwą resztek liści, gałęzi, trocin lub słomy. Te naturalne izolatory skutecznie ochronią kompostownik przed nadmiernym wyschnięciem i utratą ciepła.

Przykrycie kompostownika kawałkiem blachy ułatwi pozbycie się warstwy śniegu z górnej warstwy kompostownika; gdy do pryzmy dostanie się zbyt dużo wilgoci, zacznie ona gnić i nie będziemy mogli wykorzystać naszego kompostu na wiosnę.

Jak samemu zrobić kompostownik? 

4. Dodaj bakterie i mocznik

biokomposter-biopreparaty-bakterie-do-kompostu

Biorąc pod uwagę to, że jesienią do kompostownika trafia dużo materii (liście, gałęzie itp.), warto dodać do niego również bakterie, zawarte w naturalnym preparacie Biokomposter oraz odrobinę mocznika.

Mocznik jest dla bakterii dobrym źródłem azotu i ułatwi im mineralizację materii, zawierającej znaczne ilości węgla organicznego, który pochodzi głównie z liści. Jaką ilość mocznika dołożyć do kompostownika? 1-2 garści mocznika na kompostownik o wymiarach: metr/metr/metr.

Połączenie bakterii, mocznika i wody sprawi, że kompostownik osiągnie wyższą temperaturę, ponieważ wewnątrz niego zajdą intensywne procesy mikrobiologiczne, co przedłuży jego funkcjonowanie aż do przyjścia mrozu. Dzięki temu, pomimo niskich temperatur w okresie jesienno-zimowym, na wiosnę w kompostowniku będzie dojrzały kompost, gotowy do wprowadzenia do ziemi.

Jak przygotować kompostownik do zimy – podsumowanie

Jak widać, przygotowanie kompostownika przed nadejściem zimy to ważny zabieg ogrodniczy, o którym warto pamiętać, jeśli chcemy uzyskać wartościowy nawóz. Wystarczy nie zapomnieć o tych kilku wskazówkach, żeby masa kompostowa przetrwała zimowe mrozy.

Dowiedz się więcej:

Jak zrobić idealny kompost? 

Lubisz ekologiczne i sprawdzone rozwiązania? Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco: 

Our products