Siew i uprawa grochu w ogrodzie: kiedy, gdzie i jak?
Groch to zielone warzywo strączkowe, które jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego, a także wapnia, żelaza, magnezu czy witamin (PP, B1, B2, E). Jak siać groch? Jakie ma wymagania? Jak wygląda uprawa grochu w ogrodzie lub w doniczkach?
Groch to roślina jednoroczna, której wysiew i uprawa nie są trudne. Istnieje wiele odmian tej rośliny, najstarszą znaną z nich jest groch zwyczajny (łac. Pisum sativum), w Polsce popularne są także inne, delikatniejsze i słodsze: groch łuskowy oraz groch cukrowy.
Przykładowe odmiany grochu łuskowego:
Popularne odmiany grochu cukrowego:
Uprawa grochu w ogrodzie – co warto wiedzieć
✅ W zależności od odmiany (karłowa / wysoka), groch osiąga wysokość od 70 do 200 cm.
✅ Groch daje lepsze plony i jest łatwiejszy w uprawie, jeśli zasieje się go we wczesnym terminie.
✅ Strąki grochu są dojrzałe po ok 50-80 dniach od wysiewu.
✅ Siewki dobrze znoszą niewielkie przymrozki (do ok. – 6°C), jednak jeśli minusowe temperatury utrzymują się dłużej niż kilka dni, należy groch przykryć materiałem, który trzyma ciepło, np. agrowłókniną.
✅ Kiedy siewki już wzejdą należy systematycznie je odchwaszczać, a glebę spulchniać.
Kiedy siać groch?
Najlepszy termin dla siewu grochu to marzec i początek kwietnia. Można go także siać pod koniec kwietnia, z tym że groch lubi zimną wiosnę (nasiona grochu kiełkują już w temperaturze 2°C), dlatego wysiany w tym terminie może dawać mniejsze plony.
Jak siać groch?
Nasiona grochu sieje się od razu do gruntu, można go także uprawiać w doniczkach. Groch należy siać pojedynczo, co 3-10 cm na głębokość ok 4-5 cm. W przypadku odmian karłowatych odległości pomiędzy rzędami powinny wynosić ok 15 cm, natomiast odmiany wysokie należy wysiewać co 30 cm.
Gdzie siać groch?
Groch najlepiej siać w 2 lub 3 roku po nawożeniu obornikiem. Optymalny odczyn dla grochu wynosi 6-7 pH, da się go także uprawiać na ziemiach o pH do 7,5. Jeśli chodzi o podłoże, to groch dobrze czuje się się na ziemiach piaszczystych z niewielką domieszką gliny, a więc takich, które są przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne i zasobne w próchnicę. Stanowisko pod uprawę powinno być też dobrze nasłonecznione.
Uprawa grochu nie udaje się natomiast na ziemiach kwaśnych i bardzo kwaśnych, oraz takich które są suche, wyjałowione, lub ciężkie, podmokłe. Nie zaleca się także siać grochu w pobliżu czosnku, cebuli czy pora, ponieważ osłabia to jego wzrost.
Warto natomiast zaznaczyć, że groch jest doskonałym przedplonem dla gatunków warzyw, które mają wysokie zapotrzebowanie na azot, ponieważ bakterie brodawkowe znajdujące się na korzeniach grochu, wiążą ten pierwiastek glebie.
⚠ Uwaga: groch a także inne gatunki roślin z rodziny bobowatych (fasola, bób, łubin) można siać w tym samym miejscu nie częściej niż co 5 lat.
Groch i groszek to nie to samo
Na koniec mała ciekawostka. Otóż nazwy groch i groszek często używane są w tym samym znaczeniu jako określenie dla jadalnych odmian strączkowych, jednak “groszek” (łac. Lathyrus) jest innym rodzajem rośliny, z której pochodzi np. groszek siewny czy groszek pachnący.