PL EN
poniedziałek, 4 lutego 2019

Rozsada warzyw na parapecie w lutym – jak zacząć?

Rozsada warzyw na parapecie w lutym – jak zacząć?

Rozsada warzyw na parapecie to dobry sposób na świeże i zdrowe warzyw na wyciągnięcie ręki. Wbrew pozorom to nie takie trudne. Jak przygotować rozsadę warzyw w domu? Podpowiadamy kiedy i od jakich warzyw zacząć własną uprawę. 

Czym jest rozsada?

Rozsada jest metodą uprawy warzyw, która polega na wczesnym wysiewaniu nasion roślin do przeznaczonych do tego pojemników. Dopiero po wykiełkowaniu nasion, zazwyczaj po dwóch miesiącach, umieszcza się rozsadę do gruntu. Dzięki temu przyspieszymy kwitnienie i plon naszych warzyw.

Rozsada warzyw na papapecie – kiedy można zacząć?

Nie musisz długo czekać zanim rozpoczniesz rozsadę warzyw w Twoim domu. Możesz zrobić to już od połowy lutego. Natomiast początek tego miesiąca to dobry czas na zakupy w sklepie ogrodniczym, gdzie zaopatrzysz się w nasiona.

Rozsada warzyw w domu – jak wybrać miejsce?

Optymalnym miejscem na rozsadę jest nasłoneczniony parapet, najlepiej od strony południowej. Jeśli mieszkasz na wsi dobrym rozwiązaniem będzie również ganek przy domu czy szklarnia z tzw. rozsadnikami.

rozsada-warzyw-na-parapecie-kiełki

Rozsada warzyw na parapecie pozwoli Ci na dużo szybszy zbiór warzyw na wiosnę.

Rozsada warzyw na parapecie – jakie nasiona można siać w lutym?

W lutym w naszej rozsadzie mogą znaleźć się nasiona niektórych ziół: bazylii, majeranku czy cząbru (do gruntu możesz posadzić je w drugiej połowie maja) oraz warzywa kapustne: kalarepa, kalafior, karczoch, kapusta – pekińska, biała i czerwona. Wymienione warzywa kapustne możesz posadzić do gruntu już w kwietniu. Pamiętaj jednak, że karczoch jest tutaj wyjątkiem – sadzimy go dopiero po 15 maja.

Rozsada warzyw na parapecie: jakie nasiona siać w marcu?

Na początku marca sieje się w rozsadzie: seler korzeniowy, seler, szpinak, marchew i rzodkiewkę. W drugiej dekadzie marca możemy zacząć uprawę z rozsady warzyw z rodziny psiankowatych – pomidorów, papryki oraz bakłażana. Pod koniec marca warto rozpocząć uprawę z rozsady: brokuła, cebuli, kalafiora, pora.

Rozsada warzyw na parapecie: jakie warunki?

Kiełkujące nasiona potrzebują odpowiednich warunków termicznych, najlepiej jest ustawić je na parapecie koło kaloryfera. Temperaturę warto kontrolować przy pomocy termometru pokojowego: powinna być taka sama przed i po kiełkowaniu warzyw. Optymalna temperatura wzrostu to 18-20°C.

 

Ciekawostka: Zamiast małych doniczek czy specjalnych rozsadników możesz użyć wytłoczek po jajkach. W ten sposób nie tylko wykorzystasz ponownie kartonowe opakowanie, ale przede wszystkim nie będzie konieczności wyjmowania sadzonek z wytłoczek. Wystarczy je rozerwać i bezpośrednio wsadzić do gleby.

Pamiętaj o regularnym podlewaniu rozsady – ziemia w doniczkach której powierzchnia ma być lekko wilgotna, ale niezbyt mokra. Możesz użyć w tym celu spryskiwacza. Zraszanie nasion wodą o temperaturze pokojowej wspomaga ich wzrost.

Ze względu na suche powietrze w mieszkaniach warto zadbać o przykrycie rozsady np. papierem śniadaniowym z kilkoma dziurkami. Ten prosty zabieg zatrzyma wilgoć w ziemi i gwarantuje właściwy przepływ powietrza.

 

Podpowiedź: Podpisuj rozsady. Bez tego po pewnym czasie trudno będzie Ci rozpoznać, jakie warzywo podlewasz i w którym miejscu w ogrodzie trzeba je posadzić.

Zalety uprawy z rozsady:

✅ Nasiona wzejdą wcześniej, dlatego plony zbierzesz szybciej niż w uprawie bezpośrednio do gruntu;

✅ łatwiej kontrolować chwasty: zielsko wschodzi wcześniej niż siewki i często je zagłusza, nie pozwala właściwie rozwinąć się warzywom. Dzięki uprawie w rozsadzie dużo łatwiej odróżnimy je od wschodzącej rośliny.

✅ jeśli w jednym miejscu wyrośnie zbyt dużo młodych siewek, możesz w prosty sposób je przerzedzić, wyrywając słabsze, a zostawiając silniejsze okazy.

✅ w większym stopniu możesz wpływać na to, w jaki sposób rozwijają się Twoje warzywa – taka kontrola pozwala na reakcję we właściwym momencie.

rozsada-warzyw-na-parapecie

Rozsada warzyw na parapecie: używają do rozsady wcześniej przygotowanej ziemi kompostowej, masz pewność,  że Twoje rośliny są uprawiane ekologicznie.

Nawożenie warzyw na wiosnę – BioGarden

Po wiosennym zasadzeniu warzyw na działce warto zastosowaćnaturalny preparat bakteryjny. Mikroorganizmy obecne w BioGardenie są bezpieczne dla środowiska naturalnego, ponieważ wspomagają naturalne procesy, zachodzące w glebie i nie zaburzają ekosystemu. Ponadto, uzupełniają glebę w odżywczą próchnicę oraz wzbogacją ją w azot, fosfor i potas. To te składniki mineralne w dużej mierze odpowiadają za rozwój warzyw w przydomowym ogródku.

BIOGARDEN

BioGarden – naturalny preparat bakteryjny do ogrodu

Sprawdź też:

Jak uprawiać warzywa na balkonie? 
Zimowe zabiegi pielęgnacyjne na działce 
Jak zadbać o drzewka owocowe w zimę? 

Lubisz ekologiczne i sprawdzone rozwiązania? Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco: 

Nasze produkty