Nawożenie warzyw i owoców bez chemii: fosfor

Właściwe nawożenie warzyw i owoców jest istotne zwłaszcza na początku okresu wegetacyjnego. W tym czasie rośliny mają duże zapotrzebowanie na fosfor, który jest niezbędny do prawidłowego ukorzeniania i wzrostu. Niestety, jest to pierwiastek, z którym ogrodnicy i działkowicze mają najwięcej kłopotów, nawet jeśli stosują sztuczne nawozy fosforowe.
Fosfor – makroelement potrzebny roślinom
Fosfor jest jednym z najważniejszych makroelementów obecnych w roślinach, występuje m.in. w ścianach komórkowych. Pierwiastek ten pełni bardzo ważną rolę przez cały okres wegetacji: wpływa na lepsze wykorzystywanie składników pokarmowych, jest niezbędny w procesie fotosyntezy. Ma też ogromne znaczenie w przetwarzaniu i magazynowaniu energii, potrzebnej w procesie zimowania roślin. A jako składnik kwasów DNA i RNA, fosfor odpowiada także za przekazywanie informacji genetycznej.
Znaczenie fosforu w uprawie owoców i warzyw
Dostępność łatwo przyswajalnego fosforu w glebie ma korzystny wpływ na kondycję upraw oraz jakość warzyw i owoców – tyczy się to zarówno bylin, krzewów, jak i drzew. Jest on pierwiastkiem pożądanym zwłaszcza w początkowym etapie wzrostu, ponieważ dzięki niemu rośliny lepiej się ukorzeniają, a ich korzenie mają więcej włośników. To z kolei przekłada się na zwiększenie odporności roślin na stresy związane z niedoborem wody. Fosfor wpływa także na zrównoważony rozwój, lepsze kwitnieniei zawiązywanie nasion oraz większe plonowanie.
Fosfor w uprawie warzyw i owoców: | Nawożenie warzyw i owoców: kiedy zapotrzebowanie na fosfor jest największe? |
jest niezbędny do prawidłowego ukorzeniania się roślin, wpływa na właściwy i systematyczny wzrost, odpowiada za proces kwitnienia, wiązania owoców i nasion, uodparnia rośliny na stres związany z niedoborem wody, zwiększa obfitość i wielkość plonów, pełni funkcję budulcową i jest wymagany w procesie fotosyntezy. | – początek wegetacji – fosfor korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego i późniejszy wzrost, – koniec wegetacji – fosfor pełni ważną rolę w zawiązywaniu nasion, a tym samym ma bezpośredni wpływ na prawidłowe i obfite plonowanie |
Skutki niedoboru fosforu w uprawie warzyw i owoców
Warzywa i owoce, którym brakuje fosforu, są osłabione, wolniej rosną, a ich liście mają fioletowe lub czerwone zabarwienie, stają się sztywne, mogą też opadać. Niedobór fosforu w fazie wzrostu skutkuje słabszym kwitnieniem i plonowaniem, a w efekcie mniejszymi zbiorami. Ma to także negatywny wpływ na nasiona – są one mniejsze i ubogie w fitynę.

Rośliny, którym brakuje fosforu, są osłabione, wolniej rosną, a ich liście mają fioletowe lub czerwone zabawienie, stają się sztywne, mogą też opadać.
Problem: niska zasobność gleby w przyswajalny fosfor
Fosfor występuje naturalnie w glebie, jednak jego pobieranie przez rośliny jest w znacznym stopniu utrudnione lub po prostu niemożliwe. Dlaczego? Otóż fosfor ma to do siebie, że bardzo łatwo wytrąca się w postaci trudno rozpuszczalnych soli, które są jest nieprzyswajalne przez rośliny. Niestety problem ten występuje także w przypadku stosowania nawozów fosforowych.
Sprawy nie ułatwia fakt, że proces wytrącania fosforu jest intensywniejszy w przypadku gleb o odczynie kwaśnymlub zasadowym. Jest to o tyle istotne, że w Polsce większość gleb charakteryzuje się niskim pH.
Kolejną złą dla ogrodników wiadomością jest to, że przy niskich temperaturach dostępność fosforu w glebie znacznie spada. I jak nietrudno się domyślić proces ten przebiega szybciej m.in. wczesną wiosną, co ma niekorzystny wpływ na rozwój systemu korzeniowego różnych gatunków warzyw i owoców.
Nawożenie warzyw i owoców
– sztuczne nawozy fosforowe i ich wady
Stosowanie mineralnych nawozów fosforowych nie eliminuje problemu. Owszem, działają one niemal natychmiastowo, ale efekt ten mija dość szybko. Fosfor dostarczany do gleby w formie nawozu również się wytrąca, zwłaszcza w glebach kwaśnych i zasadowych (a także przy niskich temperaturach), przez co rośliny i tak nie mogą go pobierać.
Do tego stosowanie sztucznych nawozów fosforowych może mieć niekorzystny wpływ na środowisko naturalne, a ich niewłaściwe użycie prowadzi do przenawożenia gleby. Zresztą po co stosować nawozy sztuczne, skoro można wykorzystać fosfor zawarty w glebie?
Naturalny nawóz do warzyw i owoców
BioGarden to doglebowy preparat bakteryjny, stymulujący aktywność biologiczną gleb. Nie jest to typowy nawóz do warzyw i owoców, ponieważ jego działanie opiera się na naturalnych procesach metabolicznych.
BioGarden rozkłada fosfor dostępny w glebie do takiej postaci, by był on łatwo przyswajalny dla roślin. Co więcej, w odróżnieniu od nawozów fosforowych, BioGarden nie powoduje przenawożenia i można go stosować przez cały okres wegetacyjny. Dodatkowo preparat przyspiesza rozkład resztek w glebie, zwiększa zawartość humusu i uodparnia rośliny na choroby (dzięki eliminacji patogenów).
Preparat dostępny jest w naszym sklepie online: BioGarden naturalny preparat do warzyw i owoców
Jak to się przekłada na jakość i wielkość plonów? Wystarczy spojrzeć na zdjęcie:

Nawożenie warzyw i owoców: BioGarden to naturalny preparat doglebowy zwiększający zawartość fosforu, poprawiającu ukorzenianie się i plonowanie roślin.
Lubisz ekologiczne i sprawdzone rozwiązania? Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco: