Nawozy pochodzenia zwierzęcego, takie jak obornik, gnojowica i gnojówka,
stanowią
cenny element wspomagania uprawy roślin.
To pełnowartościowe nawozy,
które doskonale odżywiają rośliny,
ponieważ zawierają azot, fosfor i
potas w formach łatwo przyswajalnych dla roślin.
Wykorzystanie
naturalnych nawozów pochodzenia zwierzęcego nie
tylko wspiera
zrównoważone rolnictwo, ale jest także bardzo opłacalne
ekonomicznie.
Zgodnie z ustawą o nawozach i nawożeniu nawozy naturalne w
postaci płynnej
(gnojowica i gnojówka) należy przechowywać wyłącznie w szczelnych
zbiornikach
o pojemności umożliwiającej gromadzenie co najmniej 4
miesięcznej produkcji tego nawozu.
Nasze mikrobiologiczne preparaty z
serii Agro SanitoBac pozwalają usprawnić procesy
związane z obróbką
płynnych nawozów pochodzenia zwierzęcego, a także niwelują
najczęściej
występujące problemy, takie jak uciążliwość odorowa,
nadmierne pienienie
czy powstawanie zbitego kożucha.